“Jeg giver terapi en chance, for at se om det virker”

Mange som henvender sig til mig, har lidt eller dårlig erfaring med terapi. De kaster sig derfor ud i det med forbehold – “Jeg giver terapi en chance, for at se om det virker”. Dette udsagn kan både være din ven og din modstander. Det stærke i udsagnet ligger i viljen og modet til at arbejde med sit mentale helbred, selvom man er bange eller skeptisk. Modstanden ligger i, at man måske har dømt sig selv ude, inden man rigtig kommer i gang. Lad os se lidt på det..

Terapi – hvad kan man forvente?

Den første samtale

I terapi er kemi mellem klient og terapeut meget vigtig. Studier viser at noget af det, som afgør om terapi “virker” er relationen mellem klienten og terapeuten – bl.a. om man føler sig tryg ved terapeuten, og om man føler at terapeuten vil en det bedste. Allerede inden for de første to sessioner, kan man typisk mærke, om man generelt føler sig tryg ved sin terapeut og godt kan lide at tale med vedkommende. Tillid mellem terapeut og klient er meget vigtig, fordi det er fundamentet for at arbejde på sig selv – som kan være hårdt og givende. Det man kan forvente af første session er derfor at forventningsafstemme med sin terapeut og mærke an, om man er landet det rigtige sted. Det er et godt tidspunkt, at dele sine forbehold med terapeuten. Hvis man føler sig meget utryg og utilpas ved terapeuten, er dette et godt tidspunkt at finde en ny behandler.

 

Terapiforløbet

Hvis du oplever at have god kemi med din terapeut, skal man i min erfaring give det minimum 5 samtaler før, at man kan vurdere om det “virker”. De fleste skal bruge 10-15 samtaler, men jeg vil stærkt anbefale, at man giver det minimum 5 samtaler, før man vælger at give op på den pågældende terapi. I terapi arbejder vi ofte med mønstre og temaer, som klienten har båret på i mange år. Når man forventer at få forløsning allerede i første samtale, har man dømt sig selv ude af terapi ved at lægge for meget pres på den første samtale. At lære et nyt menneske at kende, at åbne sig op for dem (og sig selv) og at ændre forestillinger, vaner og følelser, som man har båret på i mange år, tager lang tid. Når man forventer den store aha-oplevelse allerede første gang, man er hos en ny terapeut, kan man blive meget skuffet og komme til at miste håbet. Det er fantastisk at så mange modige mennesker vælger at starte i terapi, selvom at de er bange eller skeptiske, og jeg vil derfor opfordre enhver til at give sig selv en reel chance for at få noget ud af det. Derfor: Giv det endelig en chance for at se om det virker, men giv det mere end én samtale:) Jeg håber, at du finder en terapeut, som er god for dit fysiske, mentale og sociale helbred!

 

Bonusinfo – udfordringer med terapeuten:

De studier, som viser at relationen mellem klient og terapeut er afgørende, arbejder med et koncept kaldet “den terapeutiske alliance”. Det handler bl.a. om relation og forventningsafstemning mellem klient og terapeut. En af de vigtigste tegn på en god terapeutisk alliance, er det som kaldes “repair”/forsoning. I relation mellem klient og terapeut, kan der opstå misforståelser eller mindre negative oplevelser, såsom følelsen af at blive misforstået af sin terapeut. En del af terapien og helingen er, at reparere disse negative oplevelser gennem positiv kommunikation og kontakt. Hvis dette er tilstede hjælper det klienten med at udvikle sundere relationer, fordi det lærer klienten at relationer er komplekse og, at mennesker ikke forlader hinanden, så snart der opstår små dårlige oplevelser. Forudsætningen for “repair” er, at der er opbygget nok tillid mellem parterne, så de kan tale om de svære følelser og oplevelser. På den måde kan relationen til ens terapeut lære en meget om relationerne, man har til andre mennesker. Ofte opstår de negative oplevelser, pga. det vi i terapi kalder “overførsel” og “modoverførsel” Det må vi tale om en anden gang:)